15 Temmuz 2011 Cuma

Elime geçeni boyuyorum...


Bu abajur benim için çok özel. Çünkü onu kardeşim yaptı. Kontraplak+kıl testere marifetiyle... Babamızı kaybettikten sonra babamdan kalan malzemeler ve onun el becerilerinin mirasını kullanıyoruz. Annemiz de becerikliydi. Dikiş, nakış, yemek... Bize özel bir şey öğretmediler... İzledik, gördük ve sonra yaptık. Onlara yardım ederken öğrendik her şeyi.... Sevgili Bahama Kartalı, yani kardeşim ortaokuldayken babamın ona verdiği kıl testereyi kullanmış... ve sonrası okul, askerlik, iş hayatı... Ama karar verdiğinde ortaya çok güzel işler çıktı. Kendine yaptığı filli abajur da şahanedir. 




Elime geldiğinde bir ton koyu pinoteksle boyamıştım. Zaman içinde renginden sıkıldım. Kırık beyazla boyadım. 



Ve görüldüğü üzere eskitme yaptım. Aslında mumla eskitme yapmaya niyetliydim. Ki, mum eskitmeye bayılıyorum... Ama mumu az sürmüşüm... Eh ikinci eskitme devreye girmek zorunda kaldı... 
Genç arkadaşım eskitmeyi sormuş... Hemen anlatayım... Malzemeyi istediğin renge boyadıktan sonra, Plaid'in Antiquing Medium'unu (819) yani kahverengi boyayı ve yine Plaid'in Glazing Medium'unu bire bir ölçüde karıştırıyorsun... Üstünden geçeceğin malzemenin büyüklüğüne göre ölçüyü belirliyorsun... İyice karıştırıp kuru bir fırçayla sürüyorsun boyanın üzerine... Kahverengi oluyor. Hani ilk kez yapıyorsun, "Aha, batırdık!" diye paniğe bile kapılabilirsin. Kapılma :) Kuru ve tüy bırakmayan bir bezle siliyorsun hemen... Hen renk kırılıyor, hem istediğin yeri biraz daha kahverengi bırakarak eskitmiş oluyorsun. Ha, benimki gibi bir şey gelirse başına... Çok kahve kalırsa,  suyu iyice sıkılmış bir bezle üstünden geç, istediğin yeri incelt. 


Mumla eskitme ise, abajur ayağında görüldüğü gibi daha güzel... Boyanın çıkmasını istediğin her yere, ya da tümüne bildiğin bakkal mumunu, beyaz olması şartıyla sürüyorsun... üzerine boyayı atıyorsun... İyice boyuyorsun kurur kurumaz, fazla zaman geçirmeden, ince bir zımparayla zımparalıyorsun... Boya hemen çıkıyor zaten... Aralara şöyle bir dokunmak da hafif çizgilerin, noktaların çıkmasını sağlıyor. Sonra vernik tabii... İşte şimdi abajur bu halde... Çok keyifli bir çalışma... Ve çok kolay... Hayatı yenilemenin zevkli bir yolu... Bahama Kartalı da yeni görecek bunu... Yorumlarını merak ediyorum. 

4 yorum:

  1. eline sağlık çok güzel yapmışsın,eskisinden kat be kat güzel olmuş...

    YanıtlaSil
  2. sağol nihavent :) Ama bahama kartalı bu dediğine nasıl yorumlar bilemiyorum :)) Bence benimkileri de boyayalım diyecek... için rahat olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Haftasonu eserim üzerinde yapılan deformasyonun(!) boyutlarını bilemeden beklemekteydim, 2 hollandalı sanatçının Mehmet Aksoy'un heykelinin elinin kopyası ile İstanbul sokaklarını dolaştığını okuyunca, dedim dur, rica etsem "Hocam benim abajurunda orjinal hali buydu, bak fotoğrafı burda, bi turda bu fotoyla atsak", neyse görene kadar bekledik.
    Sonuç harika olmuş, güzellikte kaç kat çıktığı tabi tartışılır =)
    Nesnenin de geliştirilerek yaşamı beslemeye devam ettirilmesi, abajur üzerinden, benim için özel olandır.Selamlar, Baha. M. Akartalı

    YanıtlaSil
  4. bana bunun şablonunu verebilirmisinız 5412609674

    YanıtlaSil