18 Eylül 2010 Cumartesi

Kadıköy Belediyesi'nin hobisi: geri dönüşüm

Üç dört ay önce başladılar bu hobiye. Aman bir şirin ki geri dönüşümlü çöpler için verdikleri karton kutucuklar... Görmelisiniz. Oturduğum apartman 36 daireli. İki tanecik verdiler onlardan. İçinde kulanılacak şeffaf torbayı bile düşünmüşler sağolsunlar. 

Her türlü plastik, şişe, kağıt, toplanacakmış. Ne güzel değil mi? İki daire, elindekileri "aman çevreye zarar vermesin hemen atıvereyim şuraya" dese, üçüncü daire ayazda kalır. NETEKİM, kaldık. Çünkü bu çöplerin havaleli olduklarının farkında değil belediye. Bu işe kalkışırken evdeki eşlerine bile sormamışlar, bir evden ne kadar geri dönüşümlü çöp çıkar diye. Üstelik bir de, "hanım getir bakalım şunları yav, ne kadar yer tutar ki bunlar?" dese, saçını başını yolardı "Ulan biz ne halt ettik bu kutularla? Hadi hepsini toplayın geridönüşüme atalım. Adam gibi yapalım şu işi." derdi. Herhalde derdi yani... Eşek değil ya!

Bazı apartmanlar geri vermiş kutucukları. Kimse de itiraz etmemiş. Neden etsin? Ciddiye almıyor ki yaptığı işi. Dostlar alışverişte görsün diye yapıyor. Hobi olarak yapıyor.

Yurtdışına hiç çıkmadım, iddia edemem, ama, okuyarak edindiğim bilgiye göre. Çöpünü evinde geri dönüşüm için ayırmıyorsan ceza yiyorsun.

Bizde "De get! Seninle mi uğraşcam uyuz!" deyince akıllı oluyorsun. Harbiden akıllı. Benim gibi kafaya takmamış...  "Kafama taktığım tek çevre aha da bu tülbenttir!" diyor. Böyle belediyeye böyle vatandaş.

Çöp toplayıcılara acıyanlar var bir de... Onların ekmeğini kesiyormuş Belediye. Niye tasalanıyorsun? Adamların depoları, kamyonları bile var onları taşımak için.   Benim bisikletim yok be! O vergi bile vermiyor, ama zararını ben soluyorum.  Takım elbiseyle mi toplayacak çöpü? AYrıca çöplere attığımız pet şişelerin, çakma gıda, kimyasal madde yapanlara satılmadığını nerden biliyoruz? Bari çöpe atarken dibini del de öyle at. Sonra o şişe çocuğunun eline dönmesin yeniden.

Yine de bu elemanlar belediyeden daha sıkı çalışıyor.  Belediye bu geri dönüşüm kutularını haftada bir gün gelip boşaltıyor. Nazar boncuğu benden onlara! Uyanamadılar... Millet sıkıldı normal çöpe atıyor artık elindekini.

Madem iyi çalışıyorlar. Yasal hale gelsinler. Belediyeye çalışsınlar. Vergisini al, çöpü de onlardan al. Bizi de böyle karton kumbaralara mahkum etme belediye!

Belediye seçimlerinde parti kollandığı için başımıza geliyor bunlar. Adam gibi adamlar seçilemiyor.(var mı ondan da emin değilim ama...)  Emekli de olmuyorlar. Onlar geri dönüşüm mavalı uydururken ben gerginleşiyorum.

 Gel de KIL olma!

Haksız mıyım?

3 yorum:

  1. Sizin belediye hiç olmazsa bir hobi edinmiş, sevinmek gerek..belki ardından diğerleri gelir

    YanıtlaSil
  2. Geri donusum sizin icin cevreyi dogayi agaclari havayi ve geleceginizi dusundugunuz icinmi???? geri donusumun anlamini bilen bunu uygular disarida sokaklarda geri donusum kutulari var, yapmak istemeyen bunun bilincinde olmayan icin bahane cok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazıyı bir daha okuyun... algınız zayıf... keşke adınızı yazma yüreğiniz de olaydı...

      Sil