25 Eylül 2011 Pazar

aşılar ve veterinerlik

Cesar Millan'ın kitabında çok ilginç bir bölüme rastladım. Paylaşmak istiyorum. 
"Smith Ridge'deyken Dr. Marty bana yıllar içinde toplanmış hayvanların resimli vaka analizlerini ve aslında tedavi edici olması gereken aşıların onları nasıl yaraladığını, hasta ettiğini, hatta öldürdüğünü ortaya koyan tomar tomar araştırma gösterdi. "Size ne kadar sıklıkla bu kliniğe her şeyi ortaya koyan semptomlarla -ateş, sertleşmiş ya da ağrılı eklemler, uyuşukluk ya da iştah eksikliği gibi- hasta hayvanlar getirildiğini anlatamam" diyor dr.Marty. 1999 yılında yazdığı mükemmel kitabı The Natire of Animal Healing'de hasta köpeğe yakın tarihti aşı yapıldığını söylediğinde sahiplerinin ona kahinmiş gibi baktığını yazmış. Dr Marty aynı sıklıkla dejeneratif artrit, ilerlemiş alerjiler, oral rahatsızlıklar, böbrek ya da karaciğer yetmezlikleri, hatta kanser gibi kronik rahatsızlıkları olan kedi ve köpekleri de gördüğünü söylüyor. "aşıları mı suçlamalıyız? Öyle olduğunu ispatlayamam. Fakat uzan zaman önce aradaki bağlantıdan şüphelendim ve tedaviyi buna göre değiştirdim. Kısa bir süre sonra inanilmaz bir şey oldu ve o her şeyi ortaya koyan semptomlar kaybolmaya başladı." 

2003 yılında, Carine Veterinary Task Force of the American Animal Hospital Assosiation sonunda bir adım attı ve aşılamayla ilgili değişmekte olan anlayışla yüzleşti. Birlik 2006 yılında resmi bir rapor yayınladı ve özetle aşağıdaki ifadeleri duyurdu. 
 - Etiketlerinde aşıların her yıl tekrarlanması gerektiğini belirten ilaç firmalarının tavsiyelerini destekleyen herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. 
- Çok fazla sayıda bulgu ilk 6 aydan sonra yapılan aşıların 7 (yedi) yaşına kadar yeterli olduğunu, hatta ömür boyu eetkilerinin sürebileceğini göstermektedir. 
- Üç yıllık aralardan daha sık hiçbir aşılamanın yapılmaması şiddetle tavsiye olunur. 
Dr. Ronald Schultz ve diğer uzmanlar bu tavsiyeleri biraz daha genişleterek "daha sık" yerine "bir daha asla!" ifadesinin daha doğru olacağına işaret ediyorlar



Bu konu oldukça uzun... Lütfen kitabı alıp okuyun ya da internette araştırın kedi-köpek sahipleri... Panço'nun kulağındaki küpe çıkartıldıktan sonra araştırma yapıp kuduz aşının henüz yeni (1,5-2 ay önce) yapıldığını öğrenmem ne kadar isabet olmuş! 
Ve "ne farkeder, bir kuduz aşısı daha olsun!" diyen veterinere kulak asmamam ne kadar ... 
Bir aşı parası az aldı çok yazık oldu! 
Demek onun için beni kötü sahip ilan ediyorlar! 
Kedilerime asla aşı yaptırmadım! 
Çünkü bir kara kedim ya bayat ya da dozu farklı bir kuduz aşısı yüzünden kuduz belirtileri göstermişti. 

Kitapta 10 yaşındaki bir köpeğin kanı incelendiğinde üç ömre yetecek kadar kuduz bağışıklığı olduğunun görüldüğü de anlatılıyor. 

Büyürken çiçek, kızamık, felç aşılarını oluyoruz ya... Bunların her yıl tekrarlandığını düşünün! Bizi ömür boyu bu hastalıklardan muaf kulan aşılar el kadar hayvanları neden korumuyor? 
Koruyormuş... Mesele ilaç firmalarının yalanıymış! 
 Mesele, araştırma yapmaktan kaçan bilim adamları imiş... 
Mesele araştırmaları yayınlamayanlarmış... 
Ve bir de bu yalanları sürdürerek para kazanmayı etik sanan veterinerler... 
Yazık be! bilime de inanmayacaksak, ne kaldı geriye? 

Hepiniz uyuz olun emi!

1 yorum:

  1. Maalesef bilim vahşi kapitalizmin kuklası haline geleli çok oldu (tabii ki tüm kategorileri ve bilim insanlarını kastetmiyorum), ülkemizde de sağlık sektörünü ABD'dekine benzer bir yapıya dönüştürmeye çalışıyorlar, yani her şey büyük ilaç ve sigorta şirketlerinin yüksek menfaatlerine uygun olacak, "kar" getirmiyorsa insan sağlığı hiçe sayılacak. Haliyle kar bunu gerektiriyorsa yalan mubah oluyor... Şu siteye ve orada verilen linklere bir bakmakta yarar olabilir: http://www.iyilikguzellik.com/artikel.php?artikel_id=118

    YanıtlaSil