31 Ekim 2011 Pazartesi

tarçın kokusu


Bugün çok keyifliydik... 
Panço ben mutfaktaysam çok mutlu oluyor. Kapının önüne yatıp her hareketimi izliyor. İlla ona da bir lokma bir şey düşer bekliyor belki ama, vermezsem de itirazı yok. Sanki benim gibi o da kokulara düşkün. bir gün önceden hazırladığım tarçınlı kurabiye hamurunu açıp pişirirken çok meraklandı. Keskin bir tarçın kokusu vardı. Ama tadını bilmiyordu. Fırından çıkıp soğuttum ve bir parça verdim. Surat ifadesi ilk yediğinde "bu ne menem bir şey yahu"dan, "ee, daha var mı?"ya dönüştü. Böylece testi geçtim. Bir de fırın doğru dürüst olsa... Arka tarafta kalanların dibini hafif yakarken öndekiler "bekle biz daha pişmedik" diyor... Yine de kurtardık... 


Akşamüstü yürüyüşümüzü yaptık ve eve döndüğümüzde kapıyı açar açmaz tarçın kokusu karşıladı bizi. Aman Tanrım! Ne güzel koku bu! 

Tarçın çubuklarıyla süslenmiş mumlarla evi mis gibi kokutmak mümkünmüş... 
Ama bence koku mutfaktan yayıldığında ev yuvaya dönüyor.  Bence huzur ve neşe için tarçınlı kurabiye pişirilmeli arada bir. 
Tarçının faydaları da şunlarmış: 
Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyigelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.


Fayda kısmı işi soğuklaştırıyor. Bence sırf kokusu için bile evimizde olmayı hakediyor tarçın. Hatırı kalmasın vanilya da mest ediyor mutfakta... 


Haftaya vanilyalı bir tarif denemeliyim... 

6 yorum:

  1. elmalı tarçınlı kek favorim :)

    YanıtlaSil
  2. sırada elmalı pay var arkadaşım... tarçınlı tabii ki... :))

    YanıtlaSil
  3. +
    yağ yakıcı etkisi var...

    YanıtlaSil
  4. zayıflamak için keyifli bir yol desene :) nerelerdeydin xcoach yaw? nadir yorum bırakanlardansın, yokluğun hemen belli oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Elmalı tarçınlı kurabiye ile bir üstteki yazı arasında bağlantı kurmalı mıyız?

    YanıtlaSil
  6. böyle bir bağlantıdan herkesin çekindiği, yorumları sadece tarçınlı kurabiyeye yapmalarından belli değil mi? geçişin sert olduğunun farkındaydım... benden başka kimse hazmedemiyor. bokun çok değerli olduğunu hala anlatamadım, ona yanarım.:))

    YanıtlaSil